facebookpixel

Investeren in de toekomst als Campus Recruiter

Investeren in de toekomst als Campus Recruiter

Karima is werkzaam als Recruiter binnen MB-ALL. Zij vertelt in haar eerste blog over haar functie en hoe Campus Recruitment bijdraagt aan het invullen van vacatures binnen de krappe arbeidsmarkt.

Je loopbaan bepaal je grotendeels zelf.
Dat weet ik als geen ander met een behoorlijk resume aan werkgevers. De een wat leuker dan de ander, maar allemaal even waardevol door de lessen die ik eruit heb gehaald. Een van die lessen was bijvoorbeeld dat het geen goed idee is om op hakken een tafel op te klimmen om te pitchen voor al je collega’s. Een andere les is dat het enorm scheelt als je een werkgever hebt die met je meedenkt en je de kans geeft om te ontwikkelen. De termen binden, boeien en behouden spreken mij dan ook aan als persoon en zal je wat vaker voorbij zien komen in mijn blogs.

Maargoed ik zal even mijzelf introduceren: mijn naam is Karima Bouazani, in november word ik 30 jaar en ik woon in het gezellige Utrecht. In augustus 2017 ben ik begonnen als Recruiter bij MB-ALL waarbij ik verantwoordelijk werd voor de werving en selectie van handhavers, oftewel BOA’s. Deze handhavers worden door MB-ALL gedetacheerd bij gemeenten. De vraag naar handhavers binnen gemeenten is hoog, maar het aanbod is te laag en dit was te merken door sollicitaties die uitbleven op de vacatures. Al snel werd duidelijk dat wij op andere manieren moesten gaan werven, oogsten en zaaien. In dit geval studenten benaderen die een specifieke opleiding volgen om in deze sector te werken. De naam van deze opleiding is Handhaver, Toezicht en Veiligheid (HTV). Zij volgen de MBO3 opleiding om politieagent, marechaussee of handhaver te worden. Kat in ’t bakkie zou je denken, dus niet..

How do I reach these kids?
Contact leggen met de scholen was zo gedaan, maar het binden en boeien van de studenten is weer andere koek. Het gebeurde vaak genoeg dat ik voor een volle klas stond met mijn mooie verhaal, maar niet doordrong tot de jongeren die mij aanstaarden met een lege blik. Ken je de aflevering van South Park waarin Eric Cartman docent is en klaagt; “How do I reach these kids”? Dat is een zin die ik vaak genoeg heb herhaald. In gedachten heb ik met stoelen gesmeten en studenten uit de klas gezet. Ik snap nu beter hoe mijn docenten zich voelden als ik met van alles bezig was tijdens de les, behalve opletten.

Kortom het was vooral experimenteren met presentaties, gastsprekers meenemen en quizzen spelen. Mijn belangrijkste leerpunt hierin was interactie zoeken en ze zelf bezig laten zijn. Ik heb de studenten zelfs aan alcoholische drankjes laten ruiken waarbij zij moesten raden wat de percentage alcohol is. Dit in het kader van NIX18. Verbazingwekkend overigens hoe goed 17-18 jarigen de drankjes wisten te benoemen alleen al door te ruiken.

Echter, het aanwezig zijn en laten zien dat je bestaat als organisatie, heeft enorm zijn vruchten afgeworpen. Wij vullen de afgelopen twee jaar lang 50% van onze vacatures met afgestudeerden van de HTV-opleiding. Wat ons helpt is het aanbieden van bijbanen tijdens deze studie om al ervaring op te doen. Hierdoor binden wij de studenten aan onze organisatie en krijgen zij een goede indruk van hen toekomstige werkgever. Deze studenten stromen nu grotendeels via ons door naar een fulltime vacature als zij eenmaal zijn afgestudeerd.

Klaarstomen voor de toekomst
Sinds 2019 is mijn functie binnen MB-ALL gewijzigd naar Campus Recruiter.
Als Campus Recruiter zoek ik nog meer de samenwerking op met de scholen om de studenten klaar te stomen voor de toekomst. Wij hebben de expertise in huis om de studenten extra kennis bij te brengen door middel van workshops, stages en trainingen. Voor een opleiding zitten hier enkel voordelen aan, waarom geen gebruik hiervan maken? Denk aan sollicitatietrainingen, cv-checks of workshops binnen een specifiek onderwerp. Op deze manier krijgen de docenten en studenten nieuwe inzichten en zijn wij als organisatie weer bekend bij de studenten.

Campus Recruitment was voor mij een logische stap om te maken, maar ook voor de organisatie gezien het aantal werkzoekenden steeds meer daalt. Goed voor de staatskas, maar funest voor ons als detacheerder. Het investeren in de jongeren van nu hoort naar mijn idee deel uit te maken van ieder strategisch wervingsplan.

Boeien en behouden
Het binden alleen is niet voldoende, maar het blijven boeien is minstens zo belangrijk anders lopen je medewerkers weg. De jonge afgestudeerden hebben ook na hen studie begeleiding en coaching nodig in de vorm van een loopbaantraject of extra trainingen. Hierin maak je het onderscheid door werknemers te laten zien dat zij waardevol zijn en je in ze wilt investeren. Vooral in deze krappe arbeidsmarkt. In de rol van Campus Recruiter ben ik ook verantwoordelijk voor het onboarding programma van de afgestudeerden. Thuis laten voelen, weten wat er speelt en begeleiding bieden bij hun eerste fulltime baan zijn hierin de speerpunten. Ik heb er enorm veel zin in om mijzelf, de scholen en de studenten mee te nemen in dit nieuwe avontuur.

Heb jij tips of tricks of ben je zelf op zoek naar tips op het gebied van Campus Recruitment? Neem dan gerust contact met mij op!

MB-ALL is een Great Place to Work; wat houdt dat in?

Sinds de start van de (top) werkgeverslijst in 2003 zijn de criteria gebaseerd op het medewerkersperspectief (gemeten door de Trust Index) en het managementperspectief (gemeten door de Culture Audit). De criteria zorgen ervoor dat niet zomaar iedere deelnemende organisatie  zich een "Great Place to Work" mag noemen, de criteria zijn als volgt:

    • Een score van 70% of hoger op het medewerkersonderzoek naar vertrouwen, trots en plezier (Trust Index)
    • Vereiste respons op het medewerkersonderzoek op basis van een 95% confidence interval
    • Een score van 21 punten of hoger op de negen thema’s uit werkgeversbeleid (Culture Audit)

Indien een organisatie voldoet aan de criteria dan kan de organisatie direct, na de terugkoppeling van de resultaten, het label Great Place to Work Certified dragen. MB-ALL mag zich een heel jaar Great Place to Work noemen, in ieder geval tot de volgende evaulatie. Wij zien dit dan ook als continu kwaliteits- en tevredenheidsproces van onze eigen inschatting en nog waardevoller hoe onze medewerkers dit ervaren.

 

Neem als opdrachtgever ook een kijkje op www.mball.nl voor een overzicht van onze diensten.

Bezoekadres

Computerweg 6
3542 DR Utrecht

 

Policies

Contact

Werken@mball.nl
Tel: 0346-58 30 76

Great Place to Work