facebookpixel

Eerste dienst in Kennemerduinen

Eerste dienst in Kennemerduinen

Jeroen over zijn eerste dienst in de Kennemerduinen

Door: Marjolein

Waar we in de vorige blog nog Ruud zijn werk in Amsterdam belichtte, maken we dit keer een uitstapje naar de Kennemerduinen. De Kennemerduinen zijn een deelgebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het gebied omvat zo’n 1253 hectare duinterrein. Collega Jeroen vertelt in deze blog over zijn ervaring op deze mooie plek.

MB-ALL, óók paraat voor PWN in de Kennemerduinen

Zaterdag 4 mei 2019 om 08:30u was het dan zo ver. Ik mocht mijn eerste dienst draaien in de Kennemerduinen. Als inhuur van PWN (waterbedrijf voor Noord-Holland) die, naast hun eigen domein 2 BOA’s ook een domein 1 BOA erbij wilde hebben om de jeugdoverlast te lijf te gaan. Nu was er op zaterdagochtend nog geen sprake van jeugdoverlast. Dus een mooiere gelegenheid om het gebied te verkennen was er niet. Gelijk maar even kennis gemaakt met de Wisenten, konijnen, herten en overige bewoners, behorende tot de Animalis Naturalis. Zo ook de vele soorten weide- en duinvogels, niet zijnde de meeuwen, want die heb ik niet gezien.

Man, wat hebben we toch een schitterend stuk natuur in Nederland. Gelegen tussen (aan de noordelijke zijde) Bergen (Noord-Holland), en (zuidelijk) Zandvoort met haar circuit en onderbroken door IJmuiden met de Tata Steel Hoogovens. Annemiek, mijn collega die dag, en ik waren het er al over eens, die onderbreking van IJmuiden met de Hoogovens èn het circuit van Zandvoort mogen verdwijnen. Het is er echt ZO mooi. Er waren ook races op het circuit en dat verstoort dan de rust die er hangt. Nu moet je weten dat het gebied waar het circuit ligt, voor het allergrootste deel voor het publiek is gesloten. Het is hier in dit gedeelte dan ook waar de Wisenten hun verblijf vinden.

Wisenten zijn Europese Bizons, te vergelijken met de Schotse Hooglanders. Honderd jaar geleden waren deze dieren bijna uitgestorven, maar door een zorgvuldig plaatsings- en fokbeleid zijn ze nu weer in opmars. Ze zijn één van de grootste zoogdieren op het land. Kunnen circa 3 meter lang worden en zo’n 1,88 meter hoog. Vanaf een aantal plaatsen zijn ze tot 1 maart te bekijken. Daarna begint het broedseizoen voor de vogels die in datzelfde gebied verblijven dus is het afgesloten voor publiek.

We hebben ook de beroemde Schotse Hooglanders (aan de andere kant van de Zeeweg) en die zijn zó gaaf! Enórm hoog knuffelgehalte en zo nieuwsgierig als wat. Ze mogen alleen niet geaaid of gevoerd worden. Dit is gedaan om ze niet te tam te maken. Bovendien, wanneer mensen ze gaan voeren met (bijvoorbeeld) brood, dan gaan ze bij een kinderwagen ook op zoek naar eten en nemen ze al snel zo’n kinderwagen met kind op de hoorns om die, in al hun balorige lompheid, een  zwieper richting het IJsselmeer te geven.

“… wij hebben het állermooiste vak van de wereld!”

Overdag zoeken de kleinere dieren, herten, reeën, vossen etc. beschutting tegen al het volk wat er rondrent. Het gebied ten noorden van de Zeeweg is namelijk enorm in trek bij hardlopers en fietsers. Fietsers mogen echter niet overal komen en ook dáár moet op worden gehandhaafd. Maar wij hadden het grote geluk om 3 damherten in hun beschutte plekje tussen de bosjes te spotten.

In het weekend van 8 juni (Pinksteren) heb ik 3 avonddiensten met Annemiek en dan gaan we die dieren ook zien. Ik verheug mij er nu al op. Wanneer jullie het gebied en alle bijzondere zaken zien die ik daar aantref, zal iedereen het met mij eens zijn: wij hebben het áller mooiste vak van de wereld!

MB-ALL is een Great Place to Work; wat houdt dat in?

Sinds de start van de (top) werkgeverslijst in 2003 zijn de criteria gebaseerd op het medewerkersperspectief (gemeten door de Trust Index) en het managementperspectief (gemeten door de Culture Audit). De criteria zorgen ervoor dat niet zomaar iedere deelnemende organisatie  zich een "Great Place to Work" mag noemen, de criteria zijn als volgt:

    • Een score van 70% of hoger op het medewerkersonderzoek naar vertrouwen, trots en plezier (Trust Index)
    • Vereiste respons op het medewerkersonderzoek op basis van een 95% confidence interval
    • Een score van 21 punten of hoger op de negen thema’s uit werkgeversbeleid (Culture Audit)

Indien een organisatie voldoet aan de criteria dan kan de organisatie direct, na de terugkoppeling van de resultaten, het label Great Place to Work Certified dragen. MB-ALL mag zich een heel jaar Great Place to Work noemen, in ieder geval tot de volgende evaulatie. Wij zien dit dan ook als continu kwaliteits- en tevredenheidsproces van onze eigen inschatting en nog waardevoller hoe onze medewerkers dit ervaren.

 

Neem als opdrachtgever ook een kijkje op www.mball.nl voor een overzicht van onze diensten.

Bezoekadres

Elzenkade 1-3
3992 AD Houten

 

Policies

Contact

Werken@mball.nl
Tel: 0346-58 30 76