facebookpixel

Van mystery shopper naar DHW controleur – het verhaal van Sanne

Van mystery shopper naar DHW controleur – het verhaal van Sanne

Sanne’s eerste beëdiging zit erop : dit is haar verhaal

Door: Marjolein

Voor deze blog mocht ik onze collega Sanne uitvragen over haar carrière. Ze startte ooit na haar HTV-opleiding als mystery shopper en is inmiddels beëdigd als DHW-controleur.

Hoe ben je in eerste instantie mystery shopper geworden?
Toen ik op school zat googlede een van mijn vrienden waar we aan het werk konden. We deden de HTV-opleiding en wilden graag verder in de handhaving zodra we klaar waren met de opleiding. Het is echter moeilijk om aan een baan te komen als je gelijk van school komt. Gemeentes willen liever mensen die wat ouder zijn en eventueel al ervaring op straat hebben. Lastig dus, zeker voor ons: we waren 18 en net klaar met de HTV-opleiding.
Een van mijn vrienden vond op de website van MB-ALL een vacature voor mystery shopper. Hiervoor moest je 18 à 19 jaar zijn, dus dat was precies goed. Daarnaast zou het een mooie eerste stap zijn voor ons als studenten om ervaring op te doen. We hadden contact opgenomen met MB-ALL en voor we het wisten konden we op gesprek komen. Zo ben ik binnengerold bij MB-ALL. 

 

Waar was jouw eerste opdracht als mystery shopper?
Waar hij precies was weet ik niet meer. Ik weet wel dat het in Friesland was en dat ik gezamenlijk met een andere collega naar dorpsfeesten ging. Vooraf kregen we een duidelijke uitleg en zijn we op pad gegaan.  

 

Hoe vond je het destijds om te werken als mystery shopper? Wat vond je leuk en wat niet?
Ik vond het erg leuk werk. Ik was zelf nooit zo van het uitgaan dus in het weekend werken vond ik totaal niet erg. Door de late uurtjes kreeg je nog een leuke bonus op je salaris. Het was af en toe wel dubbel: Mijn vader noemde het altijd betaald bier drinken. Ondanks dat het natuurlijk niet toegestaan is om de alcohol te nuttigen, haha!
Ik werkte niet ieder weekend en mijn baan als mystery shopper was goed te combineren met mijn andere baan. Door de diverse plekken waar we heen gingen was het nooit saai! We gingen de ene keer naar een kroeg, de andere keer naar een dorpsfeest of een festival. Je gaat echt overal heen. Het minder leuke was af en toe dat je echt laat thuis was. Ik voetbalde in die tijd ook nog dus als je om 3 uur richting huis ging en je om 8 uur alweer op het veld moest staan was dat wel pittig. 

Hoe is jouw carrière toen verder gelopen? Wanneer ben je aan de DHW-opleiding begonnen?
Toen ik te oud werd om te werken als mystery shopper ben ik met veel collega’s door heel Nederland mee gegaan als tweede toezichthouder. Ik ging bijvoorbeeld mee bij vergunningcontroles. Ook deed ik veel reguliere controles en werkte ik in uniform.
In 2018 bood MB-ALL mij de DHW-opleiding aan. Ik heb deze kans met beide handen aangepakt. Ondanks dat ik het werk in uniform ook erg leuk vind, vind ik de DHW net een tikkeltje leuker. Binnen 8 weken heb ik de opleiding afgerond en heb ik mijn papiertje in ontvangst mogen nemen. Mijn carrière zit nog steeds in een stijgende lijn. Mijn eerste beëdiging zit erop en ik wil me nu focussen op de gemeentes die MB-ALL mij kan aanbieden. 

Waarom heb je ervoor gekozen om in de Drank- en Horecawet verder te gaan?
Ik heb gekozen om verder te gaan in de DHW omdat het een uniek vak is. Ik word wel eens gevraagd wat voor werk ik doe en niemand weet eigenlijk wat een Drank- en Horecawet controleur doet. Ook de diversiteit in de DHW sprak me erg aan. Er is geen dienst hetzelfde, je weet nooit wat je te wachten staat. Je hebt veel vrijheid maar ook een erg grote verantwoordelijkheid. MB-ALL vertrouwt jou een gemeente toe waar jij verantwoordelijk voor bent. Ook spreekt het mij erg aan dat de samenwerking met de politie erg goed verloopt. Als ze ons nodig hebben kunnen ze bellen en andersom geldt dat ookDit verschilt natuurlijk per gemeente maar het is vaak erg goed geregeld!

Welke uitdaging(en) ben je al tegen gekomen?
Ik vind het vaak een grote uitdaging om tijdens het werk een bekende tegen te komen. Ze kennen jouw collega vaak niet en verwachten dat jij ook gewoon uit bent. Het is dan lastig om zonder al te veel hints aan te geven dat je aan het werk bent.
Ik heb wel eens een dienst gehad waar ik in een dorpscafé kwam. Nou, als je als een buitenstaander in een dorpscafé komt kijkt iedereen je aan. Na een mooi verhaal met een stel minderjarigen dat ik bij mijn nichtje op vakantie was en zelf uit Rotterdam kwam hadden we ze eindelijk zover dat ze geloofden dat we een kroegen tocht deden. Zij zaten blijkbaar ook bij mij op school. Mijn oude school had veel opleidingen en er zaten daar enorm veel mensen op school. Aan het einde van het gesprek zeiden twee van de jongens: Je lijkt wel enorm erg op een meisje wat bij ons naar school gaat. Ze doet een uniform opleiding volgens mij! Ja, zie je daar maar eens uit te praten.

En welke uitdagingen verwacht je straks in jouw nieuwe functie tegen te komen?
De grootste uitdaging die ik verwacht is de verantwoordelijkheid. Als jij voor gemeentes werkt verwachten zij uiteraard perfect werk. Die verantwoordelijkheid voor een gehele gemeente is best een uitdaging denk ik. 

Het verhaal van Sanne is ontzettend mooi voorbeeld en wij wensen haar veel succes als DHW-controleur!

Wil jij ook aan de slag als mystery shopper of DHW controleur? Ga dan naar onze vacatures door de klikken op de knop hieronder of neem contact met ons op om ook bij MB-ALL de opleiding tot DHW controleur te volgen.

MB-ALL is een Great Place to Work; wat houdt dat in?

Sinds de start van de (top) werkgeverslijst in 2003 zijn de criteria gebaseerd op het medewerkersperspectief (gemeten door de Trust Index) en het managementperspectief (gemeten door de Culture Audit). De criteria zorgen ervoor dat niet zomaar iedere deelnemende organisatie  zich een "Great Place to Work" mag noemen, de criteria zijn als volgt:

    • Een score van 70% of hoger op het medewerkersonderzoek naar vertrouwen, trots en plezier (Trust Index)
    • Vereiste respons op het medewerkersonderzoek op basis van een 95% confidence interval
    • Een score van 21 punten of hoger op de negen thema’s uit werkgeversbeleid (Culture Audit)

Indien een organisatie voldoet aan de criteria dan kan de organisatie direct, na de terugkoppeling van de resultaten, het label Great Place to Work Certified dragen. MB-ALL mag zich een heel jaar Great Place to Work noemen, in ieder geval tot de volgende evaulatie. Wij zien dit dan ook als continu kwaliteits- en tevredenheidsproces van onze eigen inschatting en nog waardevoller hoe onze medewerkers dit ervaren.

 

Vacature BOA Zuid Holland
Vacature BOA Zuid Holland
Neem als opdrachtgever ook een kijkje op www.mball.nl voor een overzicht van onze diensten.

Bezoekadres

Computerweg 6
3542 DR Utrecht

 

Policies

Contact

Werken@mball.nl
Tel: 0346-58 30 76

Great Place to Work