MB-ALL biedt zelf RTGB, BOA en PHB opleidingen aan
MB-ALL biedt zelf RTGB, BOA en PHB opleidingen aan
André Vermeulen over de opleidingen van MB-ALL
Vanaf 1 maart 2019 kun je bij MB-ALL de RTGB, BOA en PHB opleiding volgen.
De docent die deze opleidingen geeft is André Vermeulen. André is ex-politieman en tevens IBT/RTGB docent. Hij stelt zich voor:
Mijn naam is André Vermeulen, ik ben 55 jaar oud en ben woonachtig in Rotterdam. Als jonkie ben ik begonnen als beroepsmilitair, en ben daarna werkzaam geweest als bewaarder in de strafgevangenis te Scheveningen. Vervolgens ben ik aangenomen als politieagent in Rotterdam waar ik 10 jaar op straat heb gewerkt.
Ik ben daarna 5 jaar werkzaam geweest bij de Aanhoudingseenheid van de ME, waarnaar ik ben gaan werken als vuurwapen- en sportdocent. Door heel Nederland gaf ik weerbaarheidstrainingen en inmiddels ben ik IBT docent voor de handhavers van Rotterdam en omstreken.
Vanaf 1 maart 2019 geef ik twee dagen in de week trainingen bij MB-ALL.
Wat je kan verwachten van:
De RTGB opleiding
De RTGB training volgt vaak na de BOA opleiding, wanneer je de bevoegdheid krijgt om geweld aan te mogen wenden en als je bevoegd bent om handboeien te gebruiken. RTGB staat voor Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Buitengewoon opsporingsambtenaren. In deze 5-daagse training leer je hoe je als BOA redelijk en gematigd geweld kan aanwenden, hoe je een verdachte aanhoudt en hoe je handboeien veilig aanlegt.
Tevens leer je een gedeelte van de Politiewet en de Ambtsinstructie. Het examen bestaat uit twee delen: een praktijktoets Aanhouden en zelfverdediging (AZV) en een theorietoets Geweldsbeheersing (GB). Deze toets is één jaar geldig en moet ieder jaar gehaald worden om de bevoegdheid te houden om geweld te mogen aanwenden.
De PHB opleiding
De PHB opleiding is bedoeld voor BOA’s. Als je in het bezit bent van het certificaat BOA basis, wordt er van je verwacht dat je binnen 5 jaar 4 permanente her- en bijscholingen doet. Normaal gesproken volg je dan ieder jaar 1 cursus. Dan heb je, mocht dat nodig zijn, 1 jaar uitloop om een herkansing te doen voor een onderdeel dat je niet gehaald hebt. Als je alle her- en bijscholingen hebt gehaald wordt je BOA certificaat na 5 jaar verlengt.
De permanente her- en bijscholingen bestaan uit PHB 1, 2, 3 en 4.
PHB1
Dit is de module Wettelijke Kaders Openbare ruimte Generiek (WKORG). Deze module bestaat vooral uit wettelijke kaders en dwangmiddelen.
PHB2
Dit is de module Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Specifiek (WKORS). Hierin wordt vooral de APV en bijzondere wetten behandeld. Denk hierbij onder andere aan de Visserijwet, Drank- en Horecawet, Wegenverkeerswet.
PHB3
In deze module wordt het Sanctionerend Optreden getoetst. Het is helaas nog niet mogelijk om het examen af te leggen met een PDA, dus zal je voor dit examen met pen en papier een combibon uitschrijven en inleveren.
PHB4
Als vierde en laatste PHB is er de module Dienstverlening en calamiteiten. Hierin wordt in het examen van jou verwacht dat je doortastend kunt optreden bij een calamiteit en dat je dienstverlenend kunt optreden. Van 1 van de gebeurtenissen wordt verwacht dat je een duidelijk rapport kunt opstellen, voorzien van alle benodigde informatie.
Voor alle PHB’s wordt 3 dagen getraind.
De BOA opleiding
De BOA basis opleiding duurt 8 weken, waarin alle informatie en uitleg wordt gegeven voor het behalen van de landelijke EXtH toets rechtskennis en de toets Gespreks- en benaderingstechniek. Het examen rechtskennis bestaat uit de onderdelen Staatsrecht, Wettelijke kaders, Materieel en Formeel strafrechten. In dit onderdeel leer je hoe het rechtssysteem in Nederland in elkaar zit, en besteed je veel aandacht aan Strafrecht. We beantwoorden vragen als: Welke bevoegdheden heeft de BOA? En: Voor welke strafbare feiten mag de BOA opsporen? Alle onderwerpen die we behandelen zijn onderbouwd met voorbeelden en filmpjes uit de praktijk. Ook oefen je in rollenspellen op het opmaken van de combibon.
Reken voor de zelfstudie op ongeveer 2 uur per dag. Iedere lesdag maak je een tussen toets om te kijken of je de stof voldoende hebt geleerd. Nadat je dit certificaat hebt gehaald kan je in Nederland als BOA werken. Hierna kan je kiezen in welk domein je zou willen werken. Bijvoorbeeld op straat, bij het openbaar vervoer of zelfs als milieu inspecteur.
Meer informatie over de BOA opleiding van MB-ALL vind je via de onderstaande knop.
MB-ALL is een Great Place to Work; wat houdt dat in?
Sinds de start van de (top) werkgeverslijst in 2003 zijn de criteria gebaseerd op het medewerkersperspectief (gemeten door de Trust Index) en het managementperspectief (gemeten door de Culture Audit). De criteria zorgen ervoor dat niet zomaar iedere deelnemende organisatie zich een "Great Place to Work" mag noemen, de criteria zijn als volgt:
- Een score van 70% of hoger op het medewerkersonderzoek naar vertrouwen, trots en plezier (Trust Index)
- Vereiste respons op het medewerkersonderzoek op basis van een 95% confidence interval
- Een score van 21 punten of hoger op de negen thema’s uit werkgeversbeleid (Culture Audit)
Indien een organisatie voldoet aan de criteria dan kan de organisatie direct, na de terugkoppeling van de resultaten, het label Great Place to Work Certified dragen. MB-ALL mag zich een heel jaar Great Place to Work noemen, in ieder geval tot de volgende evaulatie. Wij zien dit dan ook als continu kwaliteits- en tevredenheidsproces van onze eigen inschatting en nog waardevoller hoe onze medewerkers dit ervaren.